PARTNERS AANWEZIG OP DE INFORMATIEMARKT
Hieronder ziet u de partners die in 2023 op ons congres aanwezig waren. Zonder deze partners kunnen wij niet zo’n mooi congres neerzetten.
In 2024 kunt u weer heerlijk struinen op de informatiemarkt onder het genot van heerlijke hapjes en drankjes. Een heel plezierige manier om u te laten informeren of vragen te stellen. Onze partners ontvangen u graag. Meer informatie over het bedrijf door een klik op het logo.
HMCC Medical Group | HMCC HMCC levert volwaardige patiëntenzorg op afstand en staat voor een totaalconcept van inclusiviteit in een voor de patiënt vertrouwde omgeving. De bereikbaarheid van de huisartspraktijk en de manier waarop de praktijk de patiënt telefonisch te woord staat, zeggen veel over klantvriendelijkheid. HMCC kan voor de huisartsenpraktijk de telefoon beantwoorden op momenten dat de praktijk daar behoefte aan heeft, bij afwezigheid van de assistente of alleen tijdens piekmomenten.
Quin ondersteunt huisartsen en patiënten gedurende alle fases van het zorgtraject. Aan de hand van een mix van samenhangende, digitale tools stimuleren we zelfzorg en -regie voor patiënten en stroomlijnen we inkomende zorgvragen. Hierdoor neemt de werkdruk op de praktijk af en ontstaat er meer ruimte voor toegankelijke, persoonlijke zorg.
Medichain ICT is een totaalaanbieder op het gebied van ICT diensten voor de 1e lijns gezondheidzorg. Wij kennen de markt, de spelers en de toepassingen. Onze jarenlange ervaring maakt dat wij u kunnen adviseren bij uw ICT-vraagstukken. Medichain levert en beheert uw lokale ICT-omgeving, telefonie, netwerken en infrastructuren. Office 365 en Azure zijn bouwstenen voor moderne toepassingen. Beveiliging en inrichting op basis van de NEN7510. We praten graag verder met u op onze stand.
NHGDoc is een medisch beslisondersteunend systeem geïntegreerd in het Huisarts Informatie Systeem. De inhoud van NHGDoc is gebaseerd op de medische richtlijnen van het Nederlands Huisarts Genootschap en is tevens in samenwerking met het NHG tot stand gekomen. In het systeem zijn de richtlijnen vertaald naar digitale adviezen die zijn afgestemd op de individuele patiënt. NHGDoc vergelijkt daarbij de informatie in het patiëntendossier met de aanbevelingen in de NHG-Standaarden. Is er een discrepantie tussen wat er in de richtlijn wordt aanbevolen en de informatie in het dossier? Dan geeft NHGDoc een melding. De focus bij NHGDoc ligt nu bij de zogenaamde diepe integratie van het systeem. Hierbij is NHGDoc niet langer beschikbaar onder een aparte knop, maar geïntegreerd in het HIS zelf. Slimme adviezen die worden getoond terwijl u bijvoorbeeld het deelcontact invult. Benieuwd wat diepe integratie voor uw HIS inhoudt? Kom langs bij onze stand of bezoek de workshop van onze directeur Eric Grosfeld over dit onderwerp.
Bij Pharmeon geloven we dat zowel zorgaanbieders als zorgconsumenten het gelukkigst worden van tijd. Met digitale toepassingen maken we zorg efficiënter en beter bereikbaar. Zorgprofessionals helpen we door het contact met hun patiënten makkelijker en efficiënter te organiseren. Daardoor zijn zij minder tijd kwijt aan gedoe en geregel. Dat betekent meer tijd voor het echte werk: zorg voor de patiënt. Alleen al door het online aanvragen van herhaalrecepten kan een praktijk veel tijd besparen. En dat is nog maar het begin. Patiënten helpen we door het contact met zorgverleners te regelen. Niet meer bellen voor een recept of afspraak, maar zelf regelen op het moment dat het hen uitkomt. Bovendien vinden ze alle zorgverleners op één plek, wat ook weer een hoop tijd scheelt. Bij alles wat we doen, stellen we onszelf de vraag of het leidt tot ‘meer tijd voor zorg’. Zo maken wij het makkelijkste, meest complete platform om zorg te regelen voor heel Nederland.
Het patiëntenportaal HuisartsDichtbij is ontwikkeld door Digital Healthcare, de digitale tak van Arts en Zorg Groep. Arts en Zorg is de grootste eerstelijnszorgorganisatie van Nederland. Sinds 2016 ontwikkelen wij digitale diensten om zorg makkelijker en slimmer te maken. Dat doen we door nauw samen te werken met zorgverleners. Met hun inzichten blijven wij onze diensten verder ontwikkelen. Zo maken we de huisartsenzorg toegankelijk en efficiënt voor zowel patiënt als zorgverlener.
Al 65 jaar zijn wij de wetenschappelijke beroepsvereniging die met en voor huisartsen richtlijnen, kwaliteitskaders en implementatieproducten maakt. Wij doen ons werk onafhankelijk. Overheden, farmaceuten en anderen hebben geen invloed op ons. Door de gezamenlijkheid stellen – wij huisartsen – de kaders en normen voor de huisartsenzorg. Daarmee behartigt het NHG de inhoudelijke belangen van het huisartsenvak. We ontwikkelen o.a. richtlijnen, zoals de NHG-standaarden en Behandelrichtlijnen, patiëntenvoorlichting op Thuisarts.nl. Ook delen wij graag onze kennis en ontwikkelen handleidingen, praktijkwijzers en voorbeeldprotocollen. Denk ook aan de NHG-Triagewijzer.
De oplossingen van Medi-Link komen uit de praktijk. Letterlijk. Onze persoonlijke en directe ervaring in de huisartsenpraktijk heeft geleid tot de ontwikkeling van Sendi. Dat maakt ons tot een partner van triagist, praktijkassistent en huisarts.
Onze leden zijn huisartsen (CMIO’s) die zich binnen hun organisatie bezig houden met informatiemanagement.
Ksyos is hét digitale ziekenhuis voor Nederland. Patiënten kunnen bij ons terecht voor medisch specialistische zorg voor laagcomplexe klachten op het gebied van cardiologie, GGZ, dermatologie, oogheelkunde, slaapgeneeskunde, longgeneeskunde en obesitas. Digitaal waar het kan, fysiek waar het moet. Dit betekent voor de huisarts: meer tijd voor de patiënt, minder werkdruk en minder onnodige kosten. Voor de patiënt betekent dit: geen wachttijden, zorg thuis of dichtbij huis, snellere diagnose en een snelle start van behandeling als dit nodig blijkt. Zo houden we de zorg bereikbaar voor iedereen.